Tips

Hier vind je tips over boeken over schrijven, schrijfcursussen en websites.
Kijk vooral eens op www.schrijvenonline.org

Doe-het-zelf

Tijdens de schrijfretraites die ik organiseer in Werkstatt Wendorf in Mecklenburg-Vorpommern neem ik altijd 'Het grote schrijf-doe-boek' (Amsterdam, 2011) van Louis Stiller mee. Ter inspiratie voor deelnemers die even een nieuwe impuls nodig hebben. In het boek staan 365 (!) oefeningen, tips en ideeën voor een heel jaar schrijven. Grote favoriet tijdens de retraite van 2018 was Week 13 - Lijstjes maken: leeg je hoofd, vul je verhaal. Bijvoorbeeld: maak een lijstje van: de vijf dingen die je het liefste doet, de vijf dingen die je frustreren, de vijf personen die je het meest bewondert. En ga zo maar door. Je kunt ook dergelijke lijstjes maken voor je personages, om hen beter te leren kennen.

Schrijfproces

Oek de Jong

Heel bijzonder vond ik ‘De wonderen van de heilbot’ (Amsterdam, 2006) van Oek de Jong waarin hij beschrijft hoe ‘Hokwerda’s kind’ ontstond. Op p. 164 over het belang van details: ‘In feite vertel je in een roman bijna alles door middel van details. Je beschrijft een personage nooit van top tot teen, je noteert twee tot drie details, naast een enkele algemeenheid, en daarmee zet je het neer. Hetzelfde doe je met situaties, locaties en alle andere elementen van de vertelling. De romanwerkelijkheid wordt opgeroepen door details.’

Stephen King

Ook zeer lezenswaard is ‘Over leven en schrijven’ (Amsterdam, 2000) van Stephen King. ‘Als je schrijver wilt worden, moet je vooral twee dingen doen: veel lezen en schrijven. Voor zover ik weet, kun je daar niet omheen. Er is geen snelle weg binnendoor.’ (p. 143). Een citaat over hoe hij te werk gaat: ‘Ik wil een groep personages (misschien twee, misschien maar één) in een bepaalde moeilijke situatie brengen en dan zien hoe ze zich daaruit bevrijden. Het is niet mijn taak ze te helpen zich te bevrijden [...] maar om te kijken wat er gebeurt en dat op te schrijven.’ (p. 163)

Schrijven voor theater

Jan Veldman

In 'De 36 dramatische situaties' (Amsterdam, 2007) zet theaterschrijver Jan Veldman alle mogelijke verhaalideeën op een rij. En dat zijn er 36. Jan Veldman liet zich inspireren door een boek van de Fransman Georges Polti, maar voegt er voorbeelden aan toe uit de klassieke en moderne literatuur. Voor iedere schrijver die op zoek is naar een goed verhaal.

Ger Beukenkamp

'Schrijven voor film, toneel en televisie' (Amsterdam, 2009) is een bewerking van Beukenkamps eerder verschenen 'De verborgen schrijver'. Met tal van voorbeelden vertelt Ger Beukenkamp wat een goede dialoog is, hoe je een karakter schept dat een plot kan dragen en hoe de weg loopt van idee - via synopsis en treatment - tot scenario.

Schrijflust

Julia Cameron

- 'The Right to Write. An Invitation and Initiation to the Writing Life' (New York, 1998), in het Nederlands wat suffig vertaald als 'Je leven schrijven. Een meditatieve weg tot zelfkennis' (Zeist, 2009). De Engelse titel dekt de lading beter.

Natalie Goldberg

'Writing Down the Bones' (Boston, 1986), in 2000 het Nederlands vertaald als 'Zen en de kunst van creatief schrijven'. In 2006 vertaald als 'Schrijven vanuit je hart' (Haarlem, 2006).

- 'Wild Mind. Living the Writer's Life' (New York, 1990). Nog niet vertaald. Ieder hoofdstuk eindigt met: 'Try this'. Waarna een schrijfopdracht volgt.

- 'Old Friend from Far Away. The Practice of Writing Memoir' (New York 2007). Ook nog niet vertaald. Writing Memoir, dat klinkt veel speelser dan autobiografisch schrijven. Een boek vol onderwerpen om over te schrijven. Voorbeeld: p. 24 'Home. Where is home for you? Go. Ten minutes.'