Toneelschrijver

Mijn eerste toneelstuk schreef ik in 1998: de monoloog 'Saakje', over het leven van een Friese boerin.
Ik schrijf graag theaterteksten over historische onderwerpen, maar ben overal voor in. Als het maar een goed verhaal is!

Prinsen Polder Parade

Wie was Prins Alexander? Wat is verticaal evacueren? Wat doet dat oude kerkhof in die nieuwe polder? Waarom een noodrantsoen? Wat is het hart van de polder?
In september 2017 organiseerde de Historische Vereniging Prins Alexander samen met theaterstichting Het Lage Licht de Prinsen Polder Parade. Op vijf bijzondere locaties in het Prinsenpark in Rotterdam zag het publiek korte theatervoorstellingen over verleden, heden en toekomst van de Prins Alexanderpolder.
Ik schreef de teksten voor drie van de scènes.
Foto: Kees Deenik

Pincoffs!

Na de succesvolle theatervoorstelling Ratten en Rode Huzaren twee jaar geleden, maakten we in 2016 een nieuwe muziektheaterproductie, over de Rotterdammer Lodewijk Pincoff. Pincoffs was een man met grote dromen en een nog groter ego. Hij dreef handel met Afrika en zette Rotterdam ertoe de sprong over de Maas te wagen. Maar de handel met Afrika kostte veel meer dan het opbracht. Door de boekhouding te vervalsen, wist hij lange tijd de schijn op te houden. Toen zijn leugens waren uitgekomen, vluchtte hij met zijn gezin naar Amerika en liet de stad ontredderd achter. Met muziek van big band Vals Plat o.l.v. Keimpe de Jong.
De voorstelling was van 29 september t/m 2 oktober 2016 te zien in LP2.
Foto: Edward Susanna

Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten

De Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten (TOR) is een plek waar 60-plussers hun theatertalenten kunnen ontdekken en verder ontwikkelen. TOR maakt voorstellingen en geeft workshops aan ouderengroepen. Regisseur is Marielle van de Griendt. Ik schrijf teksten en doe de zakelijke leiding.
De voorstellingen van TOR worden altijd gemaakt in samenwerking met de spelers. Zij bepalen het thema en schrijven teksten die worden gebruikt voor het uiteindelijke script.
Meer informatie vind je op de website van TOR: www.theaterwerkplaatsouwerotten.nl
Foto: Huub van Rheenen

Houd Moed!

Op 10 en 11 november 2014 was het 70 jaar geleden dat de razzia van Rotterdam plaatsvond. In twee dagen tijd werden meer dan 50.000 mannen tussen de 17 en 40 jaar door de Duitsers opgepakt en afgevoerd naar Duitsland of elders waar ze als dwangarbeider moesten werken.
Over deze ingrijpende episode uit de Tweede Wereldoorlog maakte Het Lage Licht een voorstelling die is gebaseerd op de herinneringen van mannen die de razzia hebben meegemaakt. De voorstelling duurt 45 minuten en is zeer geschikt voor het onderwijs. Op bijgevoegde pdf vindt u meer informatie.
Tekst: Willy Hilverda, regie: Marielle van de Griendt, spel: Benjamin Murck, Lucien Rentmeester en Maurice Vonk. Foto: Edward Susanna.

Houd Moed schoolvoorstelling informatie.pdf

Het Lage Licht

Met regisseur Minnekus de Groot richtte ik in 2008 theaterstichting Het Lage Licht op. We maken op verzoek of uit eigen beweging voorstellingen. In opdracht van het Havenmuseum in Rotterdam maakten we voorstellingen voor de Wereldhavendagen en voor de Museumnacht. In 2010 wonnen we de publieksprijs en een juryprijs op het Amateurtheaterfestival Rotterdam met 'Broers'. De jury over deze voorstelling: "Het feit dat wij als jury, maar met ons het publiek, zodanig geraakt zijn en hebben meegevoeld met de verwikkelingen die op het podium plaatsvinden maakt ook dit één van de absolute winnaars van de het Amateur Theater Festival Rotterdam van 2010." www.hetlagelicht.nl

Geschiedenis in Levende Lijve

Voor de serie Geschiedenis in Levende Lijve schreef ik monologen voor Willem van Oranje, Hugo de Groot en Spinoza. De monologen werden gespeeld op scholen en elders.
Lees hier het verslag van de première van de Spinozamonoloog in het het Spinozahuis in Rijnsburg (pdf):

Spinoza is even terug in Rijnsburg.pdf

Muziekgroep Eigenwijs

‘Terug naar de Toekomst’, van muziekgroep Eigenwijs uit Gouda was een zoektocht naar idealen van toen en nu. Muziekgroep Eigenwijs, opgericht in 1983, staat in de rijke traditie van de strijdmuziek. Maar waar de strijdkoren vroeger over de revolutie zongen, gaat het tegenwoordig om heel andere zaken.
Eerder schreef ik voor Eigenwijs 'Hart van Europa' (2009) en 'Zeemeermin' (2012).
In ‘Terug naar de Toekomst’ bracht Eigenwijs een muzikale terugblik op die dertig jaar met de ogen van nu en keek ook naar de toekomst. De voorstelling was te zien op 31 oktober, 1 en 2 november 2014, in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Ik schreef de tekst. Dirigent: Johan Oomkes, regie: Mariëlle van de Griendt.
Foto: Ilse van Loon
www.eigenwijsgouda.nl

Ratten en Rode Huzaren

Van 20 t/m 23 maart 2014 was de muziektheatervoorstelling 'Ratten en Rode Huzaren' te zien op de tentoonstelling Echte Rotterdammers van Museum Rotterdam.
Waar nu het stadhuis staat, klopte tot 1911 het warme hart van Rotterdam. ‘Ratten en Rode Huzaren’ laat u de sfeer proeven van de verdwenen Zandstraatbuurt. Er wordt gespeeld en gezongen door een cast van ervaren spelers uit het amateurtheatercircuit. Levende muziek door Vals Plat.
De makers van de voorstelling: Willy Hilverda (tekst), Keimpe de Jong (muziek en liedteksten), Constance van Duinen (ontwerp kostuums en decor), Marjo Boom (repetitor en productie) en Mirjam Kroonenburg (regie en productie).
Foto: Edward Susanna
www.rattenenrodehuzaren.nl