Over

Ik groeide op in Friesland, studeerde sociologie in Groningen en woon sinds 1991 in Rotterdam. Verhalen verzinnen en schrijven is van jongs af aan een van mijn eerste levensbehoeften. Ik schreef graag verhalen, maar ontdekte tijdens een workshop theaterschrijven van Bouke Oldenhof dat ik mijn liefde voor theater en schrijven heel goed kon combineren. In 1998 debuteerde ik als toneelschrijver met de monoloog ‘Saakje’, over het leven van mijn Friese beppe.

Tekstschrijver
In 2001 ben ik begonnen als freelance tekstschrijver en heb al veel mooie schrijfopdrachten uitgevoerd, onder meer met Marjan Beijering met wie ik tien jaar heb samengewerkt bij GeschiedenisLab.
Hier vindt u de lijst met al mijn publicaties.

Theater
Het schrijven van theaterteksten gaat goed samen met mijn fascinatie voor geschiedenis. In opdracht van Erfgoedhuis Zuid-Holland schreef ik monologen voor Willem van Oranje, Hugo de Groot en Spinoza. De monologen maakten deel uit van het project Geschiedenis in Levende Lijve voor het basisonderwijs.
Met regisseur Minnekus de Groot richtte ik in 2007 de theaterstichting Het Lage Licht. We maken in opdracht of uit eigen beweging voorstellingen, vaak over historische onderwerpen.
In 2013 begon ik samen met regisseur Marielle van de Griendt bij Pluspunt, expertisecentrum voor senioren en participatie, de Theaterwerkplaats voor Oudere Rotterdammers. Sinds begin 2016 is de theaterwerkplaats een zelfstandige stichting en heet Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten.

Schrijfdocent
In 2003 gaf ik mijn eerste schrijfcursus, bij de SKVR-Schrijversschool, daartoe uitgedaagd door schrijver en schrijfdocent Henk Weltevreden. Sindsdien heb ik vele schrijfcursussen en workshops gegeven. Ook begeleid ik schrijvers.
Als schrijver voel ik me een ontdekkingsreiziger. Als schrijfdocent wil ik mijn cursisten datzelfde gevoel geven. Schrijven is een avontuur!

Soms vraag ik me af: Doe ik niet te veel verschillende dingen? Lees het interview met mij in Tekstblad 05/06-2018.

Foto homepage: Hanne van Mourik